Veranderen van boekhouder of accountant

  • 0

Veranderen van boekhouder of accountant

Category : Boekhouding

Vaak weten mensen niet goed hoe ze moeten veranderen van boekhouder, terwijl de procedure zeer eenvoudig is.

Uw opzegtermijn nagaan

Eerst zal er moeten nagegaan worden of in de huidige samenwerkingsovereenkomst of opdrachtbrief een opzegtermijn werd overeengekomen.

Werd er geen opzegtermijn overeengekomen, dan bent u vrij om te veranderen van boekhouder of accountant wanneer u dat zelf wilt.

Werd er wel een termijn overeengekomen, dan kan u wel al uw opzeg geven maar dan dient u ofwel nog de opzegtermijn uit te doen, ofwel een schadevergoeding te betalen.

Gelukkig zijn zulke situaties eerder de uitzondering.

De procedure

De stopzetting van uw samenwerking kan u best aangetekend melden. Hoewel dit geen vereiste is, heeft u op die manier een bewijs van uw opzeg.

Uw oude boekhouder of accountant mag zich ook nooit beroepen op het retentierecht. Zijn er dus discussies of problemen tussen u en uw boekhouder of accountant, dan is hij wettelijk verplicht om u, ongeacht het soort van discussie, alle documenten ter beschikking te stellen die in zijn bezit zijn.

Uw oude fiscale raadgever mag dus zelf geen documenten achterhouden, dus zelfs niet als drukkingsmiddel om eventuele oude openstaande facturen betaald te krijgen.

De praktijk

In de praktijk gebeurt de opzegprocedure meestal door uw nieuwe boekhouder of accountant en komt u enkel nog tussen als u dat zelf wenst.

Uw nieuwe fiscale raadgever is beter op de hoogte van alle documenten die uw vorige boekhouder of accountant dient over te dragen.

Bovendien is het voor uw nieuwe adviseur ook een vereiste om zo snel mogelijk alle benodigde stukken in zijn bezit te hebben.

Alleen op die manier kan hij u gericht advies geven en uw dossier op een correcte en snelle manier verder begeleiden.


Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Claerhout Accountancy
Kappaertstraat 4
8550 Zwevegem