Rekening courant bij overlijden zaakvoerder / bestuurder

  • 0

Rekening courant bij overlijden zaakvoerder / bestuurder

Bij het overlijden van een bestuurder of zaakvoerder komt het vaak voor dat de overleden persoon nog een rekening courant openstaan heeft aan zijn vennootschap.

De openstaande vordering of schuld dient in dat geval mee opgenomen te worden in de nalatenschap van de overleden persoon.

 

Rekening Courant Credit

Betreft het een vordering op de vennootschap, dan zal deze vordering moeten opgenomen worden samen met de andere bezittingen van de overledene in de aangifte. Op die manier kan het al snel zijn dat de erfgenamen hier hoge successierechten op zullen moeten betalen. De huidige erfbelastingen in Vlaanderen variëren van 3% tot 27% in rechte lijn en tot aan 65% aan andere personen.

U kunt dit vermijden door tijdig uw rekening courant schenken.

U kan uw rekening courant schenken met voorbehoud van vruchtgebruik. Op die manier geniet u nog steeds van de voordelen van uw rekening courant, maar zullen uw erfgenamen niet meer opgescheept zitten met een torenhoge factuur aan successierechten. Schenkingsrechten variëren van 3% tot 7% in Vlaanderen op roerende goederen en zelfs 0% indien u de schenkingsakte laat verlijden via een Nederlandse notaris.

 

Rekening Courant Debet

Vertoont uw lopende rekening nog een schuld aan de vennootschap, dan zal ook deze vordering moeten opgenomen worden in de nalatenschap.

De rekening courant zal in dat geval overgezet worden op de erfgenamen die de nalatenschap aanvaarden.

 


Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Claerhout Accountancy
Kappaertstraat 4
8550 Zwevegem